Fietsen in Polen

Inleiding

Vorig jaar ben ik voor het eerst in Polen gaan fietsen. Ik heb toen genoten van de rust, de mooie natuur en de gastvrijheid in de ‘agroturystyka’s’. Het was wel een beetje een eenzame tocht zonder de gezelligheid van bijvoorbeeld Schotse hostels or Ierse kroegen.

Ik was eigenlijk niet van plan nog eens te gaan, maar ik was inmiddels mijn Pools weer wat aan het ophalen, een taal waarmee ik in de late jaren 70 was begonnen. Dit jaar ben ik ook naar Polen gegaan om zo veel mogelijk Pools te praten. Het was een succes. Ik had veel leuker contact met de mensen daar.

De route

Ik heb de tocht van vorig jaar voortgezet. Vorig jaar was ik vanaf Bydgoszcz naar het Noordoosten gefietst. Vervolgens had ik de Oostelijke Poolse fietsroute – wschodni szlak rowerowy of ‘Green Velo’ – gevolgd en was daarbij op een bepaald moment afgeslagen naar Łomża alvorens de trein naar Warszawa te nemen. Dit jaar begon ik in Białystok, niet ver van het punt waar ik afgeslagen was aan het vervolg van de ‘Green Velo’, een route die voor een groot deel heel dicht langs de grenzen met Wit Rusland en de Oekraïne loopt. De route loopt door en langs prachtige natuurgebieden zoals de oerbossen van Białowieża, de rivierlandschappen van de Bug en meer in het Zuiden het heuvelland ten Noorden van de Karpaten. Dit jaar stonden ook interessante steden op het programma zoals Chełm, Zamość, Przemyśl en Rzeszów.Het grootste gedeelte van deze route is heel vlak. Pas in de buurt van Przemyśl beginnen gedeelten met vaak heel steile beklimmingen en afdalingen. De totale route was iets minder dan 1000 km dit jaar. Praktische informatie over het fietsen in Polen heb ik op een andere pagina samengevat: Fietsen in Polen.

Verhaaltjes

Net als vorig jaar zie ik af van een letterlijk verslag. Niets is saaier dan de vakantieverslagen die op internet te vinden zijn. In plaats daarvan heb ik een paar verhaaltjes geschreven over bijzondere gebeurtenissen en ervaringen.

  1. Fietsen in Polen
  2. Orthodoxe kerken in het Oosten
  3. Verdacht aan de buitengrens van de EU
  4. De Poolse taal in de praktijk
  5. Vogels onderweg
  6. Weerzien na 42 jaar
  7. De periferie van Europa

Voor foto’s ga naar mijn foto-site inloggen met ID=gast PW=opbezoek

Voor mijn verhalen uit 2018 zie deze pagina.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *