Brandpuntafstand en perspectief (voorbeelden)

Serie 1

Op alle foto’s staan de twee zelfde bomen vooraan. Naarmate de brandpuntsafstand toeneemt, staat de fotograaf verder naar achteren. Tussen de twee bomen zie je een boom die steeds dichterbij komt. De voorste bomen blijven ongeveer even groot. De serie gaat van gematigd groothoek naar gematigd tele. Wil je een foto van de drie bomen maken dan is een 70 of 85 mm lens misschien het beste.

Deze foto’s zijn met een full-frame camera. Voor een APS-C (crop) camera zijn de corresponderende brandpuntsafstanden tweederde van wat hier staat: 16 mm in plaats van 24 mm bijvoorbeeld.

Serie 2

Een vergelijkbare serie, maar nu zie je door twee bomen twee andere bomen en daarachter nog een boom. Naarmate de brandpuntafstand toeneemt komen de bomen achter de twee voorste bomen steeds dichterbij. Wil je de samenhang tussen al die bomen laten zien, dan is 70 mm misschien het beste. Nog verder naar achteren staan, lukte niet, want daar stonden weer andere bomen. Waren die er niet geweest, dan was 110 mm nog wel een optie geweest.

PS

Deze foto's zijn technisch niet fantastisch, maar daar gaat het hier niet om. Gemaakt zonder statief onder moeilijke lichtomstandigheden met veel te hoge ISO-waarde.
Print Friendly, PDF & Email