De kleuren tussen blauw en rood

De kleuren met kortere golflengte dan blauw

De kleur blauw heeft een golflengte van 440 nm. Wij kunnen met onze ogen nog kleinere golflengtes waarnemen in het violette spectrum. Onze ogen zien deze kleuren als blauw met een beetje rood bijgemengd. Dat gaat goed tot ongeveer 380 nm. Kortere golflengtes zien wij niet: zij worden als zwart waargenomen. De korte golflengtes tussen 410 en 380 nm zien wij als mengsels van blauw met in verhouding steeds meer rood, maar met afnemende kleurlichtheid.  De kleur met golflengte 390 zien wij als RGB(102,0,122). Als we hier de kleurlichtheid van verhogen tot 128, dan krijgen we RGB(213,0,255), een kleur die heel dicht tegen magenta aan ligt. Die kleur komt in de natuur niet als golflengte voor. Er is geen monochromatisch licht dat de kegeltjes voor blauw en rood zo sterk prikkelt. Die kleur is alleen mogelijk als mengkleur van rood en blauw.

Spectrale en extra-spectrale kleuren

RGB kleurenwiel: rood tegenover cyaan

Zo kunnen we in het kleurenwiel drie gebieden onderscheiden:

  1. alle kleuren van 0 graden (rood) tot ongeveer 260  graden (tussen blauw en violet), die als  zowel als monochromatisch licht als mengsels van twee kleuren kunnen bestaan.
  2. de kleuren tussen ongeveer 260 graden tot bijna 300 graden (magenta), die wel in het spectrum voorkomen maar met steeds lagere kleurlichtheid naar 300 graden toe. De meeste kleuren in dit gebied zijn extra-spectraal.
  3. de kleuren vanaf 300 graden (magenta) tot 360 graden (rood), die op geen enkele manier in het spectrum voorkomen. De golflengte 380 wordt door het oog als een uiterst donker magenta (bijna zwart) waargenomen. Magenta licht bestaat niet en dat geldt voor alle kleuren in dit gebied. Alle kleuren in dit gebied zijn extra-spectraal.

terug naar hoofdpagina

Print Friendly, PDF & Email