Foto-cursussen

Sinds ik mijn Nikon D7100 kocht in 2014 heb ik verschillende foto-cursussen gevolgd. Hier een overzicht met links naar de gemaakte foto’s. Om foto’s op mijn site te bekijken, is inloggen vereist. Veel (maar niet alle) foto’s op mijn site zijn zichtbaar met een gast-login: id=gast pw=opbezoek.

Workshop bomen en bos door Ellen Borggreve (2022)

Een heel leerzame workshop op de Veluwe. Meer op deze blog.

LAK-cursus digitale fotografie voor gevorderden (2020)

Het leuke van de door Harry Otto gegeven LAK-cursus is dat de nadruk veel meer op compositie en stijlen ligt dan op technische details. Tijdens de cursus wordt het werk van verschillende fotografen behandeld en worden opdrachten uitgevoerd, die vervolgens in de cursus worden besproken. Hierbij de verschillende opdrachten en wat ik ervan heb gemaakt:

 1. Laat het werk van een fotograaf zien dat jou aanspreekt.
  Omdat ik veel aan landschapsfotografie doe, heb ik me verdiept in een groot aantal succesvolle landschapsfotografen. Daarbij ontdekte ik dat een heel groot deel me hiervan helemaal niet aanspreekt, maar ik vond ook een aantal fotografen, die mij bijzonder boeiden. Hierbij mijn presentatie.
 2. Maak een serie ‘straatfotografie’, waarbij je je laat inspireren door fotografen als Martin Parr. Na een aantal pogingen op de Leidse markten, heb ik besloten me op iets anders te richten: honden en hun baasjes. In een film over Parr zag ik hoe hij zonder reserves gewoon op mensen af stapt om hun te fotograferen en hoe hij met zijn charme negatieve reacties in de kiem weet te smoren. Ik moest wel even iets overwinnen, maar ik heb geen spijt gekregen van mijn directe benadering van vooral apetrotse hondenbezitters. Een wereld ging voor me open, zie mijn slide-show hier (gebruik wachtwoord kiek_maar).
 3. Maak een portret met een typische “Rembrandt-belichting” en laat je inspireren door het werk van Hendrik Kerstens, met name zijn serie met zijn dochter Paula.
  Ik maakte foto’s van mijn dochter Saskia. Zie hier mijn resultaat.
 4. Architectuur-fotografie. Maak een serie van één gebouw.
  Ik heb een serie gemaakt van Naturalis in Leiden, een heel mooi gebouw. Kijk hier.
 5. Stilleven. Maak een stilleven met maximaal drie voorwerpen. Fotografeer in verschillende opstellingen. Mijn resultaat staat hier. Het resultaat was misschien beter geweest met de techniek van opdracht 7.
 6. Landschap. Maak een serie foto’s over een bepaald landschap. Naast echte ‘landschapsfoto’s’ kunnen ook macro-foto’s deel uitmaken van de presentatie . Ik heb een aantal foto’s bij Warmond genomen. Zie hier voor een presentatie. Klik hier voor foto’s uit januari 2020.
 7. Licht-schilderen. Maak een foto in de ‘bulb-stand’ (in een donkere omgeving). Er zijn twee mogelijkheden.
  1. belicht het onderwerp met verschillende lichtbronnen, zoals zaklantaarns, gekleurde lichten, etc.
  2. Maak figuren door met de lichtbronnen in de lucht te tekenen. Ik heb wat experimenten met belichting door een zaklantaarn uitgevoerd. Daar ga ik ik de herfst/winter mee door. Dan is het lekker donker.
Fotosafari met Harry Otto

Als een vrijwillig vervolg op de cursus van het LAK ben ik een ochtend (1 juli 2020) op stap geweest met Harry Otto in de binnenstad van Leiden. Ik heb veel geleerd over compositie en belichting, maar vooral ook over het zien van fotografisch interessante objecten in de alledaagse omgeving. Klik hier voor een paar foto’s van die dag.

Geïnspireerd door deze fotosafari ben ik nog eens de stad in gegaan, vooral om fietsen te fotograferen. Ziehier het resultaat.

Cursussen van Foto v/d Boogaardt Voorschoten

Bij deze zaak heb ik mijn Nikon D7100 gekocht. In de wereld van onpersoonlijke webwinkels hield deze winkel zich lange tijd staande door het leveren van goede service, persoonlijk advies en het organiseren van leuke cursussen. Hans v.d. Bogaardt is onlangs met pensioen gegaan en heeft de winkel verkocht. Ik ben diverse malen met een groepje enthousiaste amateurs met Hans Thuring op weg geweest om de volgende onderwerpen te fotograferen:

Print Friendly, PDF & Email