Saaie vogelfoto’s maken – iedereen kan het!

Iedereen kan met een beetje toewijding saaie vogelfoto’s maken. Het is geen hogere wiskunde. Je moet je alleen zorgvuldig aan de volgende regels houden.

Dertien grijze regels

  1. Fotografeer één vogel. Zet de camera op de repeteerstand (hoge snelheid), maak op zijn minst 50 foto’s achter elkaar. Thuis zie je wel, welke foto scherp is.
  2. Zorg dat de vogel precies in het midden staat en een groot deel van het beeld vult. Geen gezeur met ‘Rule of Thirds’ en zo. In het midden is lekker saai. Als de vogel te klein is, hem groter maken door croppen.
  3. Kies mooie kleurige vogels. Topkeuzes zijn ijsvogel, goudvink en roodborsttapuit. Mezen kunnen ook wel.
  4. Fotografeer de vogel bij voorkeur van opzij zodat je hem van staart tot snavel goed kan zien.
  5. Maak je geen zorgen over de kleuren in de achtergrond. Het gaat om de vogel, niet om de bloemen achter de vogel of de rode lucht bij zonsondergang. Grijs of wit is lekker saai.
  6. Verander de oriëntatie en de lengte-breedte-verhouding van de foto nooit. Genomen als 3:2 landscape, dan blijft hij zo.
  7. Vermijd beweging (lopende en vliegende vogels). Stilzittend op de grond of een tak is een vogel het mooist en optimaal saai.
  8. Fotografeer in JPG zonder correctie van belichting of kleurtemperatuur. Het bewerken van RAW-foto’s geeft te veel werk. Accepteer het histogram, zoals het uit de camera komt: gewoon in het midden grijs, links zwart en rechts wit, gemiddeld grijs dus.
  9. Zorg dat er niets anders dan een vogel op de foto staat. Geen planten, bloemen, kleurige voorwerpen, muren en zeker geen andere dieren. Die leiden alleen maar af.
  10. Gebruik de langst mogelijke telelens. Dan ben je er zeker van dat er niets interessants te zien is verder weg of dichterbij dan de vogel.
  11. Fotografeer uitsluitend bij goed weer. Geen regen of mist graag. Fotografeer midden op de dag als de zon schijnt.
  12. Zorg er bij watervogels voor dat de reflectie van de hele vogel in het water zichtbaar is. Fotografeer bij voorkeur in glad water zonder wind en golven.
  13. Zorg dat het licht bij voorkeur recht op de vogel schijnt. Geen moeilijk gedoe met tegenlicht en zo.

Met het resultaat zal je heel wat lof kunnen oogsten: “Man, wat een gave foto heb je van die sijs gemaakt!”, “Prachtig zoals die reiger daar aan het water zit!” en meer Oe- en Ah-kreten.

Zie hier de blog over saaie vogelfoto’s

Van deze kievit zal niemand wakker liggen – TOTAAL SAAI!
Toch een beetje spannende foto's maken?

Ik ben nog niet zo ver dat ik anderen kan adviseren hoe je een goede natuurfoto, of meer specifiek een goede vogelfoto, kan maken. Zelf heb ik veel aan de volgende boeken, die niet helemaal op de vogelfotografie gericht zijn, maar dat is niet van belang. Of je nu landschappen, portretten of natuurfoto's maakt, de elementen zijn hetzelfde: vormen, licht, contrasten, kleuren, lijnen en relaties, etc.

Werkelijk fantastisch zijn de boeken van Michael Freeman: The Photographer's Eye (2007) en Capturing Light (2013).

Het boek The Wildlife Photography Workshop van Ross Hoddinott en Ben Hall (2013) behandelt beknopt en duidelijk de allerbelangrijkste elementen van natuurfotografie, zoals compositieregels, kleuren, lichtsoorten en belichting en de verschillende problemen bij het fotograferen van verschillende dieren, planten en paddenstoelen. Het boek bevat adembenemend mooie natuurfoto's.
Print Friendly, PDF & Email