Paddenstoelen fotograferen

Er zijn honderdduizend manieren om mooie paddenstoelenfoto’s te maken. Er zijn ook talloze websites met goede tips. Hierbij een paar opmerkingen aan de hand van mijn ervaringen.

Een paar ervaringen

85 mm, f/14, 0,8 sec., ISO 500 (DX)
  1. Welk objectief je gebruikt, hangt in eerste instantie af van het soort perspectief dat je wilt. Een wat langer brandpuntsafstand voor mooie vage achtergronden, een korter brandpunt, eventueel groothoek, voor het plaatsen van de paddenstoel in zijn omgeving, inclusief de bomen en de velden erachter en ernaast.
  2. Een macro-objectief is in de regel voor normale paddenstoelen niet nodig. Voor heel kleine paddenstoeltjes, zoals geweizwammetjes etc., heb je er wel een nodig.  Ook leuk voor het isoleren van kleine details.
  3. Fotografeer je de paddenstoel(en) van dichtbij, dan is het belangrijk dat alle hoofdonderwerpen in het scherptevlak van de lens staan, evenwijdig aan de sensor van de camera.
  4. Vaak zijn vrij lange belichtingstijden nodig voor het fotograferen van paddenstoelen van dichtbij in vrij weinig licht (onder de bomen in de herfst) met een acceptabel lage ISO-waarde en voldoende scherptediepte. Je komt dan al snel op waarden van 2 seconden, f/22, ISO 100 of 200. Natuurlijk kan je veel korter belichten met een ISO 6400, maar dan lever je veel kwaliteit in. Beter kan je met een statief en afstandsbediening fotograferen. Het probleem van een statief is dat je vrij hoog boven de grond bent. Paddenstoelen op de grond zijn dan lastig.

  5. Voor paddenstoelenfoto’s gelden dezelfde overwegingen voor belichting en compositie als bij andere foto’s. Paddenstoelen van boven zijn meestal niet zo interessant. Als je ook onder de hoed kunt fotograferen, worden veel foto’s weer interessanter (zie foto links onder), maar dan lukt een statief meestal weer niet. De onderkant van paddenstoelen en hun steel bevinden zich meestal in de schaduw. Het kan zin hebben die schaduwen door een of ander reflectiescherm te verzachten. Ik moet hier nog mee experimenteren.
  6. Zijlicht en tegenlicht kunnen mooie plaatjes opleveren, net zoals bij andere foto’s. Eventueel kan een op afstand opgestelde flitser rechts of links van de paddenstoel voor een goede belichting zorgen [in voorbereiding].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *