Fietsnavigatie

Met de telefoon

Natuurlijk kan je heel goed met een smartphone navigeren. Google Maps is heel goed, ook voor fietsen. Afgezien van het feit dat Google hopeloos optimistisch is over de te behalen gemiddelde snelheid (vaak bijn 20 km/u), is er één ander groot nadeel: de app slurpt energie, vooral als er voor het gebied nog geen off-line-kaarten zijn geladen. Voordat je het weet, is je hele telefoon leeg. Het is mij wel eens overkomen dat ik daardoor mijn gereserveerde bed & breakfast niet heb gevonden en in een veel te duur hotel moest overnachten.

Met een Garmin fietsnavigatie

Garmin maak heel goede apparaatjes in verschillende prijsklassen. Sommige hebben een speciale batterij, maar er zijn er ook die met heel gewone oplaadbare AA-batterijtjes werken. Veel hebben en touchscreen, maar sommige werken met een soort minuscule joystick, die iets lastiger werkt maar bij regenachtig weer betrouwbaarder is. Ik heb een Garmin Etrex 32 X (verwisselbare batterijen, joystick). Een prima apparaat. Van te voren laad ik de fietsroutes voor een hele fietsvakantie erop, soms alternatieven voor kortere of langere trajecten. Routes maak ik met het Garmin Basecamp-programma.

Welke kaarten?

Er bestaan allerlei dure kaarten die je tegen betaling kan aanschaffen, maar veel materiaal is gratis. Dat is zonder uitzondering op de kaarten van Open Street Map gebaseerd. Er zijn twee voor de hand liggende mogelijkheden:

  1. Garmin levert bij de apparaatjes zelf gratis kaarten onder de naam TopoActive. Ze zijn gebaseerd op OSM aangevuld met allerlei bijzonderheden van parkeerterreinen tot naaktstranden en restaurants. De drie kaarten (West, Centrum en Oost) nemen zo’n 7 Gbyte in beslag.
  2. De ook op OSM gebaseerde Open Fiets Map levert voor de Garmin een aantal kaartfiles voor Europa: West, Centrum, Zuid West, Great Britain / Ierland, Noord, Zuid Oost, Oost. Elke kaart is tussen de 2 en 3,5 Gbyte.  Ze zijn te downloaden vanaf https://www.openfietsmap.nl/downloads/europe . Voor het gebruik op de PC is er één grote kaart waar alle gebieden gecombineerd op staan. De OFM-kaarten zijn in vrijwel alle opzichten beter voor fietstochten dan de gratis Garmin-kaarten. Ik zie geen enkele reden die TopoActive-kaarten te gebruiken:
    • De OFM-kaarten bevatten betere informatie over fietsroutes en fietsknooppunten; De fietsroutes zijn zelfs als snelwegen ingesteld. Je moet dus niet de fout maken bij de routering ‘snelwegen’ te vermijden. In tegendeel! Echte snelwegen zijn niet routeerbaar in OFM.
    • De details over het landschap zijn beter. De kaarten bevatten meer paden en betere hoogtelijnen.
    • Bij het maken van routes in Basecamp hoeft het Garmin-apparaat niet aangesloten te zijn. Dat werkt veel sneller dan wanneer Basecamp de kaartinformatie uit het apparaat moet halen (zoals bij TopoActive).

Vergelijking OFM en TopoActive: een voorbeeld

OFM-kaart

TopoActive-kaart

Print Friendly, PDF & Email