Aan de randen van de regenboog

Aan de rechterkant van de regenboog

Aan de rechterkant van de regenboog zitten rode kleuren. Naar rechts toe wordt het rood steeds donkerder en nog verder daarnaast zien wij geen kleur meer. Wij kunnen het infrarood niet waarnemen.

Aan de linkerkant van de regenboog

Ter linkerzijde is het iets ingewikkelder. Vanaf blauw gaat het richting violet en daarna zien wij geen kleur meer omdat wij het ultraviolet niet kunnen waarnemen. Kleuren met kortere golflengten dan blauw neemt het oog waar als een mengsel van blauw en rood. Terwijl rood een veel langere golflengte heeft dan blauw, zien wij een mengsel van blauw (425 nm) en rood (700 nm) als een violette kleur (rond 380 nm).

RGB-waarden voor alle kleuren van de regenboog

 

 

Op basis van de RGB-converter van John D. Cook. https://www.johndcook.com/wavelength_to_RGB.html

 

Alle kleuren tussen blauw en rood zien wij als mengsels van blauw en groen (zoals cyaan) or als mengsels van groen en rood (zoals geel en oranje). De kleuren met een hogere golflengte dan rood zien we als steeds donkerder rood zonder menging met een andere kleur. De kleuren met een kortere golflengte dan blauw zien we als een mengsel van blauw en rood (steeds donkerdere violette kleuren), zie bijgaande tabel. Alle kleuren van de regenboog kunnen met één of twee RGB waarden worden weergegeven.

 

 

Waarneming van violet door het oog en door de digitale camera

Het menselijk oog ziet paarse kleuren als een mengsel van blauw en rood. Het oog ‘berekent’ de golflengte van kleuren met een kortere golflengte dan blauw uit informatie over de prikkeling van de cellen die het meest voor rood gevoelig zijn.

De sensor van een digitale camera doet in principe hetzelfde, maar haalt in de regel extra informatie uit het signaal dat door de groene pixels wordt opgevangen. Daaruit is dan weer de golflengte van het licht te berekenen, die omgerekend kan worden naar een RGB-waarde.

 

 

terug naar de hoofdpagina

Print Friendly, PDF & Email