Fietsen Frankrijk, Duitsland en Zwitserland

Frankrijk, Duitsland, Zwitserland 2014 (980  km)

Na mijn tochten door Engeland, Schotland en  Ierland in 2010 tot 2013 wilde ik wel eens iets anders proberen. Een van de weinige internationale treinverbindingen waar je gemakkelijk een fiets kan boeken is die naar Zwitserland. Hans en ik hadden daar al eens in 2009 gebruik van gemaakt. Nu name ik de trein naar Zürich en fietste van daar meteen naar Baden-Württemberg: eerst een stuk over de Schwäbische Alb en naar het Westen over het Zwarte Woud  en naar de Elzas in Frankrijk. Met een grote boog Straatsburg om dan dan door de Vogezen naar het Zuiden tot vlakbij Basel. In Duitsland ging het door mooie landschappen en schilderachtige stadjes, maar echt gezellig vond ik ook deze keer in Duitsland niet. Ook deze keer beviel Frankrijk me beter. De bergpassen in de Vogezen zoals Ballon d’Alsace waren niet minder pittig geworden. Op een bepaald moment besloot ik maar een lange omweg door het dal te nemen om een bergpas minder te hoeven rijden. Ik maakte vrij veel kilometers: zeven van de tien etappes waren langer dan 90 km.

De route in 2014

 

Frankrijk en Engeland 2015 (1400 km)

zie de pagina met mijn fietstochten in Engeland

Normandië en Bretagne 2016

[in voorbereiding]

Print Friendly, PDF & Email