Libellen in de vlucht fotograferen

Heidelibel in de vlucht
 1. Fotografeer met een behoorlijke telelens. Ik gebruik een telezoom die tot 600 mm gaat op een full-frame (Nikon D-610) of crop-camera (Nikon D-7100). Meestal gebruik ik de lens ingesteld op 350 mm, want anders is het moeilijk de libelle in beeld te krijgen. Beeldvullende opnames zijn vrijwel onmogelijk en ik moet behoorlijk bijsnijden achteraf (‘croppen’).
 2. Werk met de M-stand op 1/1000 f/8 (met stabilisatie) bij mooi weer of een iets opener lens bij minder mooi weer. Dat natuurlijk met auto-ISO. Op mijn full-frame kan ik vrij hoge ISO-waarden tot over de 2400 accepteren en toch goed kleuren behouden. 1/800 lukt soms ook wel. Wil je de vleugels er scherp op, dan heb je twee tegenstrijdige eisen. Je wilt een korte sluitertijd om de beweging van de libel en zijn vleugels te ‘bevriezen’ en je wilt veel scherptediepte (hoog diafragmagetal) om de vleugels over hele breedte scherpt te krjgen (als de libel evenwijdig aan de camera vliegt tenminste; als de libel op de camera af vliegt dan heb je minder scherptediepte nodig voor de vleugels). Dit vereist in de regel zo’n hoge ISO dat de kwaliteit sterk achteruit gaat. Gedeeltelijk onscherpe vleugels zijn daarom meestal niet te vermijden.
 3. Werk in de regel met één scherpstelpunt. Is de achtergrond een egale lucht, dan kan het ook wel met 9 punten. Stel scherp op de kop.
 4. Probeer de libelle vast te leggen als hij even stil staat in de lucht. Bij paardenbijters, glazenmakers en heidelibellen lukt dat meestal wel en soms zelfs met maximale brandpuntsafstand. Bij oeverlibellen gaat het eigenlijk bijna nooit. Scherpstellen kan vaak het best in twee stappen:
  • stel de afstand in op de afstand waar je de libelle verwacht;
  • richt dan de camera op de libelle die even stil staat in de lucht
  • gebruik dan de handmatige scherpstelling van de telelens om hem goed in beeld te krijgen terwijl hij stil in de lucht hangt.
  • pas als de libelle zich op het scherpstelpunt bevindt, de automatische scherpstelling gebruiken en afdrukken. Doe je dit niet, dan verlies je veel tijd met scherpstellingen op rietstengels en andere zaken.

Meer over de instelling van de camera hier

 

 

Print Friendly, PDF & Email