Ik ben blij dat ik geen hond heb

Onlangs liep ik aan de Oostkant van het kleine natuurgebiedje ‘De Strengen’, vlak ten Noorden van de Merenwijk. Vanaf het bruggetje dat vlakbij de molen de Strengen met de Kagerzoom verbindt, is dat rechtsaf.

Daar kwam ik een vrouw met een loslopende hond tegen. Honden zijn in dat gedeelte alleen aangelijnd toegestaan. Ik vraag rustig maar toch niet echt vriendelijk: “Dag mevrouw, weet u dat het in dit gedeelte van de Strengen verboden is honden los te laten lopen?”. Zonder aarzelen komt zij meteen met een krachtig antwoord: “Wilt u hier meteen mee ophouden? Zo, niet dan heeft u nu al, om tien uur ‘s ochtends, mijn hele dag verpest!”. Ik zeg nog iets als: “Nee ik houd hier niet mee op. Dan verpest ik uw dag maar”, of zoiets onverstandigs.

Even probeer ik het over een andere boeg te gooien. Op dat moment klinkt de luide roep van een Cetti’s zanger. Ik zeg: “Hoort u die vogel? Dat is de Cetti’s zanger.”Ja”, zegt ze, “dat weet ik, die zit hier altijd”. Ik: “Het voorjaar nadert en de vogels zijn nu hun territorium aan het afbakenen en zijn voorbereidingen aan het treffen voor het broedseizoen. Als er nu honden door het struikgewas razen, kan dat zeer nadelig werken. Daarvoor is die aanlijnplicht” “Ja”, zegt ze, “maar ze kunnen ook overdrijven. Ik wandel al vijfendertig jaar elke dag hier een rondje met mijn hond, en ik zie niet in, waarom dat opeens niet zo mogen!”. Zij loopt door. Ik heb haar dag verpest.

De zones op het informatiebord bij de Strengen

Als ik naar huis loop, denk ik: die vrouw had gelijk. Meer dan dertig jaar was er een regeling waar iedereen mee kon leven. De regels waren eenvoudig: tijdens het broedseizoen geen honden, anders wel. Dan komen er een paar ambtenaren, ingenieurs en mogelijk allerlei inspraakrondes. Die creëren dan een nodeloos ingewikkeld hondenregiem (en kilometers onzinnige hekken), waar de honden geen brood van lusten:

A. Westkant van het gebiedje verboden voor honden.
B. aan de linkerkant van het strand hondenuitlaatgebied met hondenzwemstrand.
C. aan de rechterkant van het strand zwemgebied voor mensen, verboden voor honden.
D. aan de Oostkant van de Strengen wandelgebied toegestaan met honden mits aangelijnd.

Ik ben blij dat ik geen hond heb. Anders zou ik dagelijks in overtreding zijn omdat ook ik me niet aan zulke geschifte regels zou willen houden.

Eerder schreef ik deze blog over het conflict natuurliefhebber en hondenbezitter. Dat honden en hun bezitters niet alleen irritant zijn, maar zelfs soms leuk, laat ik in deze fotopresentatie zien, die ik voor een fotocursus maakte [wachtwoord kiek_maar]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *