Stel geen vragen! Geef bevelen!

Aan de vergadertafel

Op donderdag zitten John en ik met een stel managers van de Volga papierfabriek rond een vergadertafel in Balakhna. John (die van

Volga Papierfabriek in Balakhna

tijd tot tijd mijn Engels in rudimentair Russisch vertaalt) geeft mij het woord. “Dr De Man will tell you what the project is all about.” Ik begin een verhaal waarin ik uitleg wat we zouden kunnen gaan doen en ik geef hun de mogelijkheid om ideeën in te brengen.

John raakt lichtelijk geïrriteerd. Hij geeft mij een trap tegen mijn schenen en corrigeert mijn optreden: “Don’t ask them questions! Tell them what to do instead! You are in Russia, not in Holland!”.

Papierproductie

Ik pas meteen mijn stijl aan en begin bevelen uit te delen. Het werkt. Vrij snel is er een plan voor het maken van een simpele website met aandacht voor milieu, veiligheid en andere sociale aspecten.

Zie ook mijn Engelse versie: https://blog2.rdeman.nl/135/

Bij vrienden

Die avond zijn we uitgenodigd bij Mikhail (Misha) en Galina. Toen John voor Volga werkte, kwam hij hen een keer tegen tijdens het joggen. Sindsdien zijn het goede kennissen van hem. We gaan naar een heel eenvoudige flat ergens in Nizhniy Novogorod.

Misha & Galina tijdens hun bezoek aan Leiden in september

Het bier staat koud en er is van allerlei eten. Natuurlijk versta  ik bijna niets van wat ze zeggen, maar het is gezellig. In Rusland is het belangrijk vrienden te hebben. Zij zijn het schild tegen de boze onbetrouwbare buitenwereld. Vriendschap heeft daardoor in Rusland iets klefs. We hebben vrij veel bier op als we de taxi terug nemen naar Balakhna. Daar overnachten wij in het ‘Witte Huis’, het gastenverblijf van Volga.

 

[geschreven in 2017]

Vervolg

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *