Niet naar de gevangenis!

Op vrijdag ontwerp ik samen met een manager de structuur van de website en we spreken af welke data er moeten worden verzameld. We maken afspraken voor vertalingen in het Engels en het Russisch. Maar er is inmiddels paniek ontstaan over mijn visum. Bij het plannen van deze reis was het mislukt om op tijd voor het visum een officiële uitnodiging van Volga te krijgen.

Ik had nog een uitnodiging van Stora Enso liggen voor een bezoek aan St Petersburg. De enige mogelijkheid voor een visum was dus die uitnodiging te gebruiken. Ik deed dat na overleg met het management van Volga. Die wisten mij te verzekeren dat “ If you receive visa to RUSSIA (no matter what cities are indicated in the Invitation as a route), you may travel any russian city you  need (or want) to visit.”

Stora Enso manager in St. Petersburg: we gaan je niet helpen!

Maar bij mijn bezoek aan Volga blijken de autoriteiten dit niet te accepteren. Ik heb een uitnodiging van Stora Enso en die is niet geldig voor een bezoek aan Volga. Er zit dus niets anders op dan Stora Enso in St Petersburg te bellen. Daar krijg ik nul op rekest: “Why should we help you when you visit our competitor? Good luck, but we are not going to do anything for you.”

Inmiddels hoor ik verhalen van buitenlandse gasten die door soortgelijke problemen een heel weekend in de gevangenis van Nizhny Novgorod hebben doorgebracht. En Russische gevangenissen schijnen niet zo comfortabel te zijn. Ik onderneem een laatste poging om uit de gevangenis te blijven. Ik bel Elisabeth Saland Björklund, de hoogste directeur van Stora Enso in Stockholm, op. Zij is er god zij dank. Wel is ze heel erg geïrriteerd over mijn verzoek: “I am not amused” zegt ze, maar is toch bereid een fax te sturen naar Volga met de leugen dat ik voor hun op reis ben. Als de fax er is, kan ik verder reizen. Ik hoef de gevangenis deze keer niet in.

We gaan op weg naar een belangrijke houtleverancier van de Volga papierfabriek: Maiskles in Bezbozhnik. Het is een lange reis. We nemen een taxi van Balakhna naar Nizhniy Novgorod en van daar de nachttrein naar Kirov, een rit van zo’n 600 km in 6½ uur.

De reis van Balakhna naar Bezbozhnik. Kaarten: Атлас железных и автомобилных дорог России (2003)

Iets voor middernacht rijden we de stad uit, richting Noordoosten.  Het wordt een heel gezellige nacht. Er vloeit rijkelijk bier en onze medereiziger in onze coupé weet heel veel van allerlei soorten sauna’s, hoe ze te verwarmen en het gebruik van berkentakken en nog veel meer. Het had saai kunnen zijn, maar de verhalen zijn heel interessant en met wat bier erbij gaat de nacht snel voorbij. Tenslotte vallen we toch in slaap.

Russia - On the train - Station town of Kirov
van sandalsand.net

Vervolg

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *