De Romantiek van de Autoslaaptrein

Für die deutsche Version, siehe diese Seite.

Genieten in de trein

Dat waren nog eens tijden. Er waren nog geen hogesnelheidstreinen. De Loreley-Express of de TEE Rheingold reed langzaam over de bochtige rails aan de linkeroever van de Rijn van Koblenz naar Mainz.

Met de Loreley -expres naar Zwitserland (maart 1967 – op weg naar mijn vader)

Met een glaasje wijn in de restauratie kon je naar de Loreley aan de overkant van de Rijn kijken. Of je reed ‘s avonds met de autoslaaptrein richting Italië of Oostenrijk. Heerlijk tafelen bij zonsondergang, de auto ergens achter de lange trein en je bed gespreid in de comfortabele slaapwagen.

Het kan nog steeds

Maar het kan nog steeds. Althans dat dachten we toen we onze plannen smeedden voor een romantisch begin van onze vakantie in Oostenrijk en Hongarije. Het ticket voor een enkele reis Düsseldorf-Villach  kwam op € 819,60.

21 jaar geleden reden wij met de DB-autoslaaptrein uit Düsseldorf naar Villach. Hier Hans en Saskia bij aankomst in Villach (1998)

Maar daar krijg dan ook wat voor. Een eigen coupé in een echte slaapwagen, twee heerlijke warme maaltijden ‘s avonds in in de treinrestauratie en een “Schlemmerfrühstück” vóór aankomst in Villach. Het is wel duur, maar als je het doet, moet je het goed doen.

De voorpret duurde niet zo heel lang. Nog ruim voor het vertrek werden onze romantische gevoelens in een klap uit de wereld geholpen met een e-mailtje met de tekst: “Leider ist es aus betrieblichen Gründen nicht möglich, in dem von Ihnen gebuchten Zug unser BordRestaurant mitzuführen. Deswegen müssen wir Ihre Buchung für das Abendessen an Bord stornieren.” Onduidelijk wat voor bedrijfsredenen er zouden kunnen zijn, maar het begon ons te dagen dat we niet bij een heel goed bedrijf geboekt hadden.

Beoordeling 1,6: Never Ever

Aankomst van de DB Autoslaaptrein, Villach 1998

Nader onderzoek leerde dat de autoslaaptrein Düsseldorf-Villach door de Deutsche Bahn niet meer rendabel kon worden geëxploiteerd en tenslotte was overgenomen door het schimmige bedrijf Train4You, dat autoslaaptreinen onder de merknaam Urlaubsexpress aanbiedt. De klantenbeoordelingen die ik op internet vond, lieten er geen twijfel over bestaan dat de annulering van de restaurantwagen naadloos aansloot bij  een dikke catalogus van rampzalige ervaringen die andere reizigers rapporteerden. Onder kopjes als Never-never again, Avoid, Never ever en Very Bad las ik over totaal verouderd materieel, kapotte WC’s, ontbrekende wagens, vieze bedden, smerige ontbijten, beschadigde auto’s,  ondragelijke temperaturen en urenlange vertragingen. Van de reviews op Trustpilot was 69% in de categorie ‘bad’. Op Google scheen Urlaubsexpress een score van 1,6 behaald te hebben. De treinreiswinkel in Leiden bleek dit product niet langer te willen verkopen. Waarom zou ik hiervoor 800 Euro betalen? Ik besloot de zaak maar af te zeggen. Een dagje extra rijden is ook niet zo erg en een hotel hoeft zeker niet meer dan € 100 voor een nacht te kosten. Ik schreef Train4You een e-mail met het verzoek om annulering en ogenblikkelijke terugbetaling van de reissom, waar ik gezien hun juridische voorwaarden recht op leek te hebben. Geen reactie. We besloten dan toch maar het risico te nemen en ik stuurde een e-mail waarin ik mijn annulering annuleerde: reactie na 10 minuten. Ze waren blij met mijn besluit en garandeerden dat er snacks en dranken in de trein te verkrijgen zouden zijn.

Voedselhulp in Düsseldorf

Stationsrestaurant in plaats van restauratiewagen

Op 28 juli gingen we met een extra voorraad eten en drinken bij ons op weg. De autoreis naar Düsseldorf, met een kleine pauze vlak voor de grens, ging probleemloos en ruim op tijd kwamen we bij het laadpunt voor auto’s aan. Ik mocht de auto er vrijwel meteen op rijden. We hadden tijd genoeg voor een stevige maaltijd in het station van Düsseldorf.

Na de maaltijd reed de trein het station binnen en konden wij instappen. Onvoorstelbaar, zulke oude wagons had ik lang niet gezien, wagons die hier en daar weg staan te roesten op verlaten rangeerterreinen, maar deze reden blijkbaar nog.

Rijdend schroot van Urlaubsexpress

De deur van onze wagen was moeilijk open te krijgen, maar iemand kreeg het met veel geweld toch voor elkaar. Onze coupé was best mooi, een echte ouderwetse slaapcabine met maximaal drie bedden en een eigen wastafel. We maakten snel kennis met de buren, een ouder echtpaar uit Engeland, die hun teleurstelling dat er geen restaurant was, probeerden te verwerken. Zij hadden zich zo verheugd op het romantische diner aan de Rijn. Zij hadden die e-mail blijkbaar niet gezien. Wij konden onze eerste goede daad verrichten en stelden onze broodjes en kaas ter beschikking. Zo hoefden zij geen honger te lijden.

Toch nog even: Romantiek aan de Rijn

De beloofde kar met snacks en dranken kwam niet langs, maar gelukkig hadden wij ons eigen bier en onze eigen chips meegenomen. Zittend in onze privé-coupé genoten wij met volle teugen van de ouderwetse reiservaring: heel langzaam langs de Rijn met uitzicht op de rivier, de kastelen en de wijngaarden. Even kwam het gevoel van het echte langzame reizen weer terug. Even waren wij terug in de tijd waarin er nog geen ICE’s tussen Keulen en Frankfurt raasden.

Kapotte WC’s, ondrinkbare koffie

De uiterst vriendelijke en behulpzame steward kwam langs om onze bedden uit te klappen en toen begon een nacht rammelen over sporen in Duitsland en Oostenrijk. Ook stond de trein ergens bij München urenlang stil. Toen het ochtend werd, waren inmiddels drie van de vier toiletten in onze omgeving defect en op toilet nr. 4 was het een onbeschrijflijke bende.

Aankomst in Villach

Omdat er nog steeds geen restauratierijtuig was, werd het “Schlemmerfrühstück” in de coupé geserveerd, een plateau met droge broodjes en porties beleg, aangevuld met een warme drank, die koffie geweest moet zijn, hoewel je dat niet kon ruiken of proeven. Het ontbijt had € 14,90 per persoon gekost.

Vakantie!

De trein kwam op tijd in Villach aan. Het duurde even voordat ik de auto eraf kon rijden, maar toen kon de vakantie echt beginnen. Toch fijn dat we niet dat hele stuk hebben moeten rijden. Het was geen romantische maar zeker wel een interessante ervaring.

Het werd een mooie vakantie.

Na de vakantie stuurde ik Train4You een e-mail met mijn klachten. Ik kreeg het volgende antwoord:

Sehr geehrter Herr de Man,
vielen Dank für Ihre Nachricht.
Wir haben diese zur Bearbeitung an unser Kundenmanagement weiter geleitet. Sie werden von dort so schnell wie möglich benachrichtigt.

Dat zal wel nooit gebeuren.

Mijn e-mail aan Train4You is te vinden op
https://www.trustpilot.com/review/www.urlaubs-express.de

2 thoughts on “De Romantiek van de Autoslaaptrein”

  1. Mooi verhaal! Ik mis alleen het positieve commentaar over de route, want het is wèl erg romantisch om langs de Rijn te rijden, vooral als het zo langzaam gaat dat je alle bezienswaardigheden rustig in het voorbijrijden kunt bekijken.

    1. Ik heb er intussen een positief stukje aan toegevoegd. Het is jammer dat deze trein door een volstrekt onbetrouwbaar bedrijf naar de donder wordt geholpen. Er moeten meer en betere autoslaaptreinen komen in de toekomst. En het vliegen moet ontmoedigd worden, maar dat is een ander onderwerp ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *