Corona Bullshit

Zet een paar willekeurige punten op papier en de meeste mensen zien er iets in. Je hersenen verbinden die punten op een manier dat er een figuur ontstaat, een gezicht, een landschap, een boom of een huis. Mensen houden niet van chaos. Mensen houden niet van het toeval. Voor veel mensen geldt zelfs: “Toeval bestaat niet”.

De mens heeft een pak slaag nodig!

Er was een tijd dat elke overstroming, extreme storm of akelige ziekte werd toegeschreven aan slecht gedrag van mensen en, als reactie daarop, een straffende God. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was elke weersverandering of elke epidemie een gevolg van de Russische of Amerikaanse atoomproeven. Wij worden gestraft voor onze overmoed, is vaak het idee.

 

De vier paarden van de apocalyps

Natuurlijk zien ouderwetse Christenen ook het Corona-Virus als een waarschuwing of een straf van God. Het Reformatorisch Dagblad vergeleek onlangs het virus met ‘de plagen in Egypte, om de mens tot inkeer te brengen’. Door sommigen wordt zelfs gerefereerd aan Openbaring 6, vers 8: het Coronavirus zou het ‘vierde paard’ zijn: “En ik zag een grauw paard komen. De ruiter op dat paard heette ‘Dood’, en het dodenrijk kwam achter hem aan. Ze kregen de macht over een vierde deel van de mensen op aarde, om hen te doden door oorlog, honger, ziekte en wilde dieren.”

Maar bijgeloof beperkt zich niet tot interpretaties van Bijbelteksten. We horen de laatste weken de meest wilde interpretaties van wat er nu aan de hand zou zijn.

De natuur slaat terug en meer onzin…

Voor sommige mensen treedt nu opeens Moeder Natuur als een soort boze God op. Zo las ik dat de crisis een straf zou zijn voor het vernietigen van biodiversiteit. Alweer is de mens hoogmoedig geworden. Maar, zo is de redenering, de Natuur slaat terug! De Natuur is, in deze zienswijze, plotseling een wezen met een wil geworden. Moeder Aarde, de Natuur, of Gaia laat ons pijnlijk zien dat we te ver zijn gegaan, ook bijvoorbeeld met de aanleg van 5-G-netwerken!

Anderen geven het ongebreidelde Neoliberalisme de schuld. We worden gestraft en we krijgen les voorgeschoteld. Nu zou je zien wat het betekent, als de winst van de enkeling vóór het algemene belang gaat. De Corona-crisis zou ons zien, waar het echt om gaat: om solidariteit met de medemens, het zelfsturend vermogen van het maatschappelijk middenveld. De crisis zou aangeven, dat we niet op Regeringen boven de mensen noch op privébedrijven mogen vertrouwen. De mens moet zichzelf weer leren redden. De Corona-crisis levert zo een nuttig leermoment. En les in solidariteit en burgerzin! Het zal niet zo lang duren voordat iemand zal schrijven: “Corona-virus: het giftige gevolg van giftige mannelijkheid! Het miskende gender-probleem“.

Alles met alles verbinden …

Coronagekte: alles met alles verbinden …

Je kunt het (zoals ik) grondig eens zijn met veel kritiek op neoliberalisme. Ook is het ieder weldenkend mens wel duidelijk dat we te ver zijn gegaan met het vernietigen van biodiversiteit. En er zitten onmiskenbaar risico’s aan het vervuilen van de ether met hoogfrequente hoogenergetische radiogolven. Natuurlijk is klimaatverandering een van de ernstigste problemen van de tijd. Heel waarschijnlijk is de vernietiging van biodiversiteit een (onzekere) factor in het ontstaan van gevaarlijke virussen, evenals de massale bio-industrie waar miljarden kippen in  veel te kleine ruimtes worden gehouden.

Maar om meteen de willekeurige punten tussen coronacrisis, biodiversiteit, klimaat, 5G-zenders, politieke systemen en neoliberalisme met elkaar te verbinden (zie figuur), dat is net zo menselijk als stompzinnig. In werkelijkheid bevinden wij ons in een nauwelijks te begrijpen situatie, waarin oplossing van onbegrepen problemen op de oude manier waarschijnlijk alleen maar nieuwe problemen zullen veroorzaken.

Dikke pech!

Mensen hebben een onbedwingbare neiging te geloven dat zo’n crisis nuttig (of misschien wel onmisbaar) is omdat we ervan zullen leren. We zouden nu leren tevreden te zijn met essentiële zaken. We zouden leren dat we ook zonder vakantie in vreemde landen gelukkig kunnen zijn. Mensen willen kunnen zeggen: hij was er niet voor niets, wij hebben veel geleerd en wij komen er rijker uit dat we erin gekomen zijn. Bullshit! Zo’n crisis heeft natuurlijk helemaal geen zin. Hij is gewoon dikke pech, verloren tijd, onnodig verlies van mensenlevens en nog veel meer zinloosheid.

___

 

 

One thought on “Corona Bullshit”

  1. Leuk verhaal, Reinier. Blijft natuurlijk dat mensen behoefte hebben aan zingeving, dat is onderdeel van onze hardware, dus bij heftige toestanden zoals Corona gaan we altijd wel op zoek naar een zinvol schema waar dit inpast. Daar hoef je niet dom of gestoord voor te zijn. Ik heb mijn eigen verhaal over dit thema nog een beetje aangepast en jouw blog daarin geciteerd: https://huibertdeman.nl/wp/2020/05/01/in-een-crisis-willen-mensen-terug-naar-het-verleden/

Comments are closed.