Geen Ch’tis in Bergues

Bienvenue chez les Ch’tis is een van de leukste Franse films die we ooit gezien hebben. De film trok in Frankrijk meer dan 20 miljoen bezoekers. Het is het verhaal over postbode Philippe uit Zuid Frankrijk die voor straf naar Noord Frankrijk – naar Bergues – wordt verplaatst, nadat hij de zaak opgelicht heeft door foutief op een formulier te vermelden dat hij invalide zou zijn. Iedereen heeft medelijden met hem omdat hij naar het barbaarse Noorden moet waar de zogenaamde Ch’tis heel raar Frans spreken. In werkelijkheid heeft hij het heel erg naar zijn zin daar, maar dat vertelt hij niet aan zijn vrouw.

Op de heenweg naar Normandië maakten we van de gelegenheid gebruik om een kort bezoek aan Bergues te brengen. In 2015 hadden we ook al zoiets gedaan toen we in Engeland naar ‘Market Shipborough’ gingen waar de serie Kingdom (met Stephen Fry) was opgenomen. Het enige probleem toen was dat ‘Market Shipborough’ niet bestaat in werkelijkheid maar een combinatie is van Wells-Next-the-Sea en Swaffham. We moesten dus twee plaatsen bezoeken.

Bergues – St. Winoksbergen

Bergues heeft ook de Vlaamse naam St. Winoksbergen. Het ligt op precies 14 km van de Belgische grens. Het plaatselijk dialect is Vlaams. Hoe leuk het ook wordt gesproken in de film, in Bergues spreekt niemand dit Picardische Frans.  Het is een aardig stadje met leuke grachtjes, gezellige pleintjes en heel veel parkeerruimte. We liepen nog langs het postkantoor waar Philippe werkte maar verder was er niet zoveel te zien.

Een Vlaamse tekst (tentoonstelling in het oude slachthuis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *