Dure blikvernauwers

Meer betalen om minder te zien

20170115_155550

Help, ik heb 1000 Euro uitgegeven om minder te kunnen zien. Hoe is zoiets mogelijk? Als lid van de vogelwerkgroep Leiden van de KNNV neem ik regelmatig aan excursies deel. De leden van deze werkgroep sjouwen telescopen en statieven van vele kilo’s door de polder om dan helemaal aan het eind van het veld een graspieper van een waterpieper te kunnen onderscheiden. Ik kon niet achterblijven en heb ook zo’n joekel gekocht.

Na een dag sjouwen kom ik dan thuis, in de regel met lichte rugklachten en soms met interessante waarnemingen. Ik heb mij laten misleiden. Er werd gezegd: neem een ‘scoop’, dan zie je een stuk meer. Had je gedacht. Je ziet een stuk minder.

 

Stel dat je zonder hulpmiddelen een blikveld hebt van iets meer dan 40 graden (de kijkhoek van een klassieke kleinbeeldcamera met een 50 mm lens), dan neemt dit veld af tot minder dan 1 graad bij een 50x vergroting. Zonder vergroting is mijn blikveld op 250 meter zo’n 180 meter. Met vergroting van 50x zie ik op die afstand nog een stukje van minder dan 4 meter breed door mijn dure scoop.

Jachttrofeeën uit de blikvernauwer of genieten van de wijdse natuur?

Onlangs heb ik mij laten verleiden in Noordwijk naar twee verdwaalde dwerggorzen te gaan kijken. Na lang wachten hadden we ze dan eindelijk in de scoop. We konden de waarneming van een zeldzaamheid aan onze jachttrofeeën toevoegen. Maar laten we nu eerlijk zijn: wat is nu mooier, een groep van 400 smienten in het prille ochtendlicht of twee van die schriele vogeltjes in onze dure blikvernauwer?

Misschien wordt het tijd voor een nieuw type scoop: de groothoekscoop. Een apparaat waardoor je een grotere beeldhoek krijgt. Een omgekeerde verrekijker is misschien te veel van het goede, maar geeft wel een idee van welke richting het op moet. Een wijdere blik op de betoverende natuur om ons heen. Hiermee zullen we gigantische zwermen trekvogels kunnen waarnemen. Dat we dan niet meer kunnen onderscheiden, welke soorten het zijn, dat moeten we dan maar op de koop toenemen.

Of we kijken toch af en toe even stiekem door onze dure blikvernauwer.

RM2_9128.jpg
Dwingelderveld: Davidsplassen – dit zie je niet door een scoop

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Dure blikvernauwers”

  1. Reiner, wat een gaaf stuk. Yes, ik heb ook een scoopie. Best wel een zware … En dan maar sjouwen. Ach, ik ben nog jong, 62 jaar. Maar ja, hoe moet dat als ik 72 mag worden, of … 84.
    Dan moet ik toch echt mijn scoopie vaarwel zeggen, dan maar mijn kijker. Of wordt ie dan ook te zwaar. Weet je wat, dan neem ik gewoon mijn twee ogen mee, al neemt ook daar de kwaliteit van af, Multi focaal, of hoe heet zo iets? Mijn oogies worden er niet beter op. En ik wil zo graag vogeltjes zien. Ja live, niet alleen maar vanaf mijn stoel op een tv scherm. Wat te doen? Nou ja, voorlopig toch maar genieten van mijn scoopie, dan zie ik met mijn slecht ogen die visarend op zijn nest in de Biesbosch. Of een pestvogel, hoog in een cotoneaster. Dank voor je onwijs originele proza. Graag meer daarvan.

    1. Arthur, dank voor je positieve reactie. De humor van zo’n stuk (voor wie daar gevoelig voor is) zit hem in de onredelijke overdrijving. Er zit wel een serieuze kern in, maar daarover een gortdroog serieus stuk schrijven? Liever niet. Alleen het volgende. Het probleem van het sjouwen en de rugklachten is niet de kern. Wie een goede fysiotherapeut wil, kan ik wel verder helpen. Het echte probleem is dat we (soms) door alle aandacht voor details het gevoel voor het grotere geheel kwijt raken, dat we meer aandacht hebben voor ons waarneminglijstje (“Ik sta dit jaar al op 197! Nog drie erbij en ik heb mijn doel gehaald!”) dan voor de overweldigende schoonheid om ons heen. Maar dit klinkt alweer akelijk droog en serieus. Zulke teksten wil ik niet schrijven.
      Nog een tip voor de fotografen onder ons: laat eens de telelenzen thuis en neem alleen een (ultra-)groothoeklens mee, zo rond de 12-16 mm. Er gaat een wereld voor je open, zie bijvoorbeeld http://www.rdeman.nl/photos/picture.php?/11642/category/164 [user=gast password=opbezoek]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *