Scanvoorbeeld: 75, 150, 300 en 600 dpi

Vier scans

Het origineel is een uitstekende afdruk van een uitstekende foto op 15cm x 11,5cm.  Ik heb die gescand met oplopende scanresolutie van 75 tot 600 dpi, oftewel van 0,15 tot 9,3 Mpix, resulterend in JPG-files van 35 tot 1286 kbyte.

Op dit kleine formaat zie je het verschil nauwelijks, maar op een groter formaat zie je het wel degelijk (klik daarvoor op de foto’s).

Kwaliteit van de details

Als je een stukje uitvergroot, zie je het kwaliteitsverschil heel goed.

Tussen 75, 150 en 300 zie je grote verschillen, maar 600 dpi brengt nauwelijks verbetering, omdat hier de resolutie van het afdrukpapier en niet van de scanner de beperkende factor is. Het lijkt er in dit geval op alsof de gescande foto met 300 dpi was afgedrukt. Dan heb je niets aan hogere resoluties.

 

Hogere JPG-kwaliteit of TIFF

Bij de meeste scanners kan je de JPG-kwaliteit instellen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe minder beeldinformatie wordt er weggegooid. Bij mijn Canon-scanner geeft de kwaliteit HOOG meer dan twee keer zo grote files, zonder dat de kwaliteit zichtbaar toeneemt. De kwaliteit van het origineel is hier de beperkende factor, zie hieronder (detailuitsnede uit scan).

Scannen naar TIFF i.p.v. JPG heeft al helemaal geen zin. Files worden tot 20x zo groot zonder zichtbare kwaliteitswinst.

______

Print Friendly, PDF & Email